Mossiga MOSS-regler – tidningen Entreprenör skriver om SaveYourDay

I senaste numret av tidningen Entreprenör finns SaveYourDays debattartikel om de absurda moms-reglerna (”MOSS-reglerna”) som gör att storföretagarna gynnas. Tanken bakom EU-reglerna var att gynna småföretagare, men någonstans gick det snett när politikerna fattade beslut.

Om du driver en webbshop – se upp för nya, kommande EU-regler och protestera i tid – det finns planer på att även e-handel med varor ska beskattas i köparens land från och med första försäljningskronan. I nuläget kan man sälja för runt 35 000 Euro i ett EU-land innan de betydligt mer komplicerade moms-reglerna slår till. Idag kan vem som helst relativt lätt skapa en webbshop, men det kan alltså förändras i och med nya regler.

Dessutom vill EU införa förbud mot att sälja till enbart de EU-länder som man vill, ett förbud mot geoblockering. Det är fint för konsumenterna, men innebär att om man som e-handlare tvingas sälja inom hela Europa. Varje land man säljer till kräver en ökad administration när det gäller moms och stor kunskap om lagkrav kring produkter med mera. Möjligheten att expandera stegvis försvinner.

Återigen regler som effektivt dödar småskalig e-handel. I stället gynnas de stora aktörerna som har råd att hålla sig med en hel avdelning med ekonomer och jurister.

MOSS-reglerna ställer till problem för SaveYourDay vilket beskrivs i senaste numret av Entreprenör
MOSS-reglerna ställer till problem för SaveYourDay vilket beskrivs i senaste numret av Entreprenör
Debattartikel i Entreprenör
Debattartikel i Entreprenör

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *