Förverkliga ditt nyårslöfte!

Hur ska du förverkliga ditt nyårslöfte?

Hur ska du förverkliga ditt nyårslöfte? Det finns undersökningar som visar att de allra flesta – 80 till 90 procent – inte förverkligas och att de är bortglömda inom ett par veckor.

De flesta nyårslöftena handlar om livsstil och hälsa, som att sluta röka, äta bättre, träna mer, mer kvalitetstid till barnen etc. Det är stora områden, så nöj dig med ett nyårslöfte till att börja med. När du är säker på att du lyckats med det kan du ta itu med ett till, även om det skulle vara vid midsommar. Tänk igenom noga om du verkligen menar allvar, annars – strunta i det! Om du ska lyckas krävs det motivation, planering och rutiner.

Ta ”sluta röka” som exempel. Gör en plan och en åtgärdslista för hur du ska bygga upp och behålla motivationen: Beställ genast tid för kontroll av hjärta och lungor och/eller med en psykolog som jobbar med rökavvänjning. Beräkna hur mycket pengar rökningen kostar dig, öppna ett sparkonto dit cigarettpengarna går automatiskt varje månad.

Eller ”mer tid med barnen”: Jobba kreativt, gör en lista på dina aktiviteter för varje barn i familjen, tidsplanera och glöm inte bort att du måste ha tid i din almanacka för allt nytt du lägger in.

5 tips för att förverkliga ditt nyårslöfte

  • Dina föresatser ska ha mätbara mål och vara nedbrutna till konkreta åtgärder, alltså vad du faktiskt ska göra och när du ska göra det.
  • Bestäm delmål som du kan uppfylla redan i januari och skriv ner vilka steg du behöver ta för att nå dit.
  • Detaljplanera efter hand så att du hela tiden håller fokus på det du just för ögonblicket ska ta itu med.
  • När du kommit igång ordentligt med förändringsprocessen och det inte längre känns jobbigt kan du införa förändringar inom fler områden. En sak i taget.
  • Använd SaveYourDays listiga listor – som påminner dig i tid om varje enskild åtgärd. Det är också enkelt att hålla koll på flera olika listor och få dem att samverka på ett smart sätt.

Att snabbt göra även en enkel livsstilsförändring är svårt. Vanans makt är stor, och det tar åtskilliga veckor innan det nya blivit rutin. De är därför de flesta misslyckas. Men om du tar det seriöst och hanterar det som ett projekt, så kommer du att lyckas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *